Kaupan liiton toimitusjohtaja Mari Kiviniemi valitsee Ornamo-palkinnon voittajan kolmen ennakkoluulottoman muotoilijan joukosta – Moduksen jäsen Maija Arela yksi ehdokkaista

Muotoilualan arvostettua Ornamo-palkintoa tavoittelevat vuonna 2019 tekstiilisuunnittelija Maija Arela, teollinen muotoilija Ville Kokkonen sekä jalkinesuunnittelija Minna Peltomäki. Palkintoehdokkaat ovat muotoilun näkemyksellisiä uudistajia, jotka ovat luoneet ratkaisuja muun muassa vaatteiden elinkaaren pidentämiseksi, arjen käyttöesineiden tehostamiseksi älyteknologian avulla sekä nahan korvaamiseksi jalkineissa. Ehdokkaita yhdistää bisnesajattelun lisäksi kansainvälisyys, kiinnostus materiaaleihin sekä elinkaariajatteluun.

Voittajan valitsija, Kaupan liiton toimitusjohtaja Mari Kiviniemi julkistaa valintansa Ornamo-palkintojenjakotilaisuudessa Musiikkitalossa 5. joulukuuta. Monet muotoilua edistävät toimenpiteet ovatkin Kiviniemelle entuudestaan tuttuja. Kiviniemi työskenteli vuoteen 2018 asti apulaispääsihteerinä OECD:ssä, jossa tehtiin myös kopiointia torjuvaa ja tekijänoikeuksia edistävää tutkimusta. OECD on arvioinut tullien avustuksella väärennösten kauppavirtaa, joka oli esimerkiksi vuonna 2016 arvoltaan noin 500 miljardia dollaria eli 3,3 prosenttia maailmankaupasta. Luku kattaa ainoastaan rajojen yli menevät tavaravirrat.

– Se tiedetään, että piratismin piirissä on eniten juuri suunnittelua vaativia tuotteita, kuten vaatteita ja kenkiä. Pelkkä lainsäädäntö ei kuitenkaan riitä torjumaan kopiointia, Kiviniemi sanoo. Hänen mukaansa muotoilijat tarvitsevat avukseen vahvaa kuluttajavalistusta. – Tämä on myös informaatio- ja kulttuurikysymys. Ihmiset täytyy laittaa miettimään, minne ostamiseen käytetty raha lopulta menee, Kiviniemi jatkaa.

Kiviniemi: Muotoilijat ovat avainasemassa kiertotaloudessa

Kaupan liiton toimitusjohtajan mukaan muotoilijat ovat avainasemassa myös kiertotalouden pyörittäjinä ja uusien raaka-aineiden kehittämisessä.

– Kestävässä kehityksessä muotoilijan rooli todella korostuu. Vaaditaan uteliaisuutta ja kiinnostusta tehdä asioita uudella tavalla. Kauppa toivottaa uudet avaukset hyvin tervetulleeksi, sillä kuluttajia kiinnostaa kaupoissa tuotteiden hiilijalanjälki, Kiviniemi sanoo.

Mikä Ornamo-palkinto?

Ornamo-palkintoehdokkuus on muotoilualan arvostettu tunnustus, jota on jaettu vuodesta 2015. Ornamon jäsenet ehdottavat joukostaan ansioituneita tekijöitä, joiden parista Ornamon hallitus valitsee kolme ehdokasta. Palkinnon arvo on 5000 euroa. Palkinnon valitsee alan ulkopuolinen vaikuttaja, tänä vuonna siis Kaupan liiton toimitusjohtaja Mari Kiviniemi ja boittaja julkistetaan Musiikkitalossa 5.joulukuuta. Tänä vuonna paikalle saapuu myös paljon kansainvälisiä vaikuttajia politiikan ja muotoilun saralta, sillä palkintojenjakotilaisuus järjestetään kaksipäiväisen designpolitiikkakonferenssin päätteeksi.

Minna Peltomäki, Ville Kokkonen ja Maija Arela ovat ehdolla Ornamo-palkinnon voittajaksi.

Lue lisää: ornamo.fi/ornamo-palkinto-2019

Lähde: Ornamo
Kuva: Anni Koponen