Kontrasti kaupunkikuvassa – Kaupunkimuotoilun seminaari Hiedanrannassa 29. elokuuta

Modus ry:n järjestämässä seminaarissa kolme puhujaa pureutuu nykypäivän kaupunkimuotoilun tilaan. Kuinka vanhaa ja uutta yhdistämällä voidaan luoda toimiva, viihtyisä ja ekologinen kaupunkimiljöö, joka kunnioittaa jo olemassa olevia perinteitä kasvuhaasteiden paineessa.

Muotoilija ja kuvanveistäjä Merja Haapalalla on iso merkitys tamperelaisen muotoilun maailmassa. Hän on yksi Modus ry:n perustajajäsenistä ja yhdistyksen ensimmäinen puheenjohtaja. Kuopion käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksessa muotoilijaksi opiskellut Haapala asuu ja työskentelee Tampereella. Haapalalla on vahva käsitys siitä, mikä toimii ja näyttää hyvältä kaupunkikuvassa ja Tampereen kaupunki on tilannut häneltä hiljattain siirrettäviä betonisia Mää-lampaita perinteisten betoniesteiden tilalle.

Ari Björn on kuvataiteilija (KuM), jonka työskentelyn lähtökohtana ovat yhteiskunnalliset aiheet. Projektien ja teosten viitekehyksenä on usein julkinen tila. Björn on käsitellyt sosiopoliittisia aiheita kuten marginaalisten ryhmien ja valtaväestön suhdetta tuoden esiin julkisen tilan kiistanalaisuuden, toiseuden ja puolesta puhumisen tarpeen. Vuodesta 2012 lähtien Ari Björn on toiminut nimellä Art & Process yhdessä Heini Matveisen (KuM) kanssa. Art & Process on kollektiivi, jonka työskentelyyn liittyvät olennaisesti tutkimuksellisuus ja yhteistyö eri tahojen kanssa.

Taina Laaksosen Monikulttuurisesti kestävä kaupunki -esitys käsittelee Hiedanrannan kasvihuonealueen suunnittelu- ja rakennusprosessia läheltä nähtynä. Laaksonen toimii urbaanin kaupunkiviljely- ja muotoiluhanke ARCin muotoilujohtajana. Hän on myös Pirkanmaan taidetoimikunnan puheenjohtaja ja Ornamon Keski-Suomen alueyhteyshenkilö.

Seminaari järjestetään Hiedanrannan kartanossa torstaina 29. elokuuta kello 13–16. Tilaisuuden lopuksi kävijöillä on mahdollisuus osallistua opastettuun kävelykierrokseen, jossa tutustutaan Hiedanrannan kartanon mailla sijaitseviin syötävään puutarhaan, ARC-hankkeen kasvihuoneisiin sekä kelluvaan puutarhaan.

Seminaarin aikataulu:

klo: 13.00 Tervetulosanat, Laura Saarivuori-Eskola, puheenjohtaja Modus ry
klo: 13.15 Muotoilija ja kuvanveistäjä Merja Haapala
klo: 14.00 Kuvataiteilija Ari Björn
klo: 14.45 Muotoilujohtaja Taina Laaksonen
n. klo 15.30 Loppusanat ja kävelykierros Hiedanrannan kartanon mailla


Tapahtumaan on ilmainen sisäänpääsy ja se on osa TAD-viikon ohjelmaa. http://www.tadweek.com/kaupunkimuotoilun-seminaari/

Merja Haapala, Ari Björn ja Taina Laaksonen ovat Kontrasti kaupunkikuvassa -semionaarin puhujat. Yleisöllä on tapahtumaan ilmainen sisäänpääsy.