Modus Ry Logo

Modus ry mukana Taidesuunnistuksessa – katso myös muut tärppimme

Tänä keväänä vuotuinen Pirkanmaan Taidesuunnistus -tapahtuma täyttää jo 20 vuotta. Taåahtuman viehätys piilee siinä, että se tuo taiteen tekijät ja yleisön lähemmäksi toisiaan. Se antaa yleisölle mahdollisuuden vierailla taiteilijoille kaikista pyhimmissä paikoissa eli heidän työtiloissaan.Vuosien saatossa Taidesuunnistuksesta on muodostunut monelle pirkanmaalaiselle taiteenystävälle yksi tärkeimmistä kevään merkeistä ja se onkin nykyisellään yksi Pirkanmaan tärkeimmistä nykytaidetta ja sen paikallisia tekijöitä esiin nostava tapahtuma.

Pirkanmaan muotoilu- ja taideteollisuusyhdistys Modus ry on yksi viidestä tapahtumaa järjestävän Taidesuunnistus ry:n jäsenyhdistyksestä. Taidesuunnistuksen toiminnassa mukana ololla Modus ry haluaa olla mukana nostamassa muotoilua ja käsityötaidetta yhdenvertaiseksi taiteenlajiksi muiden visuaalisten taiden rinnalle.

Tänä vuonna Modus ry:n suunnistuspiste sijaitsee Kulttuuritalo Laikun Aulagalleriassa, jossa yleisö voi kokeilla parhaillaan tekeillä olevan Modus ry:n virtuaaligallerian koeversioon virtuaalilasien avulla. Lisäksi tapahtumassa on mukana useampia Modus ry:n jäseniä.

Moduksen suunnistustärpit:

27. Lehtonen Saija, Nokian Portti, Pirkkalaistie 1, 2. kerros, Nokia, kuvataide, korutaide, käsityö

45. Merikallio Silja, Nansotalo, Tanhuankatu 2, Nokia, keramiikka, kuvanveisto, muotoilu

93. Pirkanmaan muotoilu- ja taideteollisuusyhdistys Modus ry:n virtuaaligalleria, Laikun Aulagalleria, Keskustori 4, Tampere, muotoilu, käsityö

131. Fazelian Behnaz, Behdesign, Tampere,Hiedanrannan paja, Tehdaskartanonkatu 28, Tampere, keramiikka

147 Lundahl Aija, Studio Huihai studio / Huihuitextile, Petsamonkatu 14, Ilvespuiston puoleinen liikehuoneisto, Tampere, muotoilu

148. Seddiki Pirjo, Huihai studio, Ilvespuiston puoleinen liikehuoneisto, Petsamonkatu 14, Tampere, maalaus

149. Kirkinen Anu, Taidetyöhuone, Sammonkatu 10 (kulku Kaalamonaukiolta), Tampere, korutaide, käsityö

173. Incerti Giovanna, IncertiMomenti , Katajamäenkatu, 13, Tampere, keramiikka, kuvanveisto

181. Salminen Aila, Työhuone Aila ja Asko Salminen, Nuutisarankatu 15, Tampere, korutaide, lasitaide, muotoilu

182. Salminen Asko, Nuutisarankatu 15, Tampere, valokuvaus

 

EQUALDIGITAL-hankkeen kolmas kansainvälinen tapaaminen Cluj-Napocassa, Romaniassa

Maaliskuun 5. ja 6. päivänä pidettiin EQUALDIGITAL-projektin kolmas kansainvälinen tapaaminen “Equality in Digitalisation – A Train the Trainer Qualification” Cluj-Napocassa, Romaniassa. Erasmus+ -ohjelman rahoittama EQUALDIGITAL-hanke on yhteistyöprojekti, jonka tarkoituksena on auttaa ratkaisemaan sitä ongelmaa, että haavoittuville ryhmille suunnattujen digitaalisten taitojen kurssien kouluttajia ei ole tarpeeksi.

Projekti toteutetaan neljän eurooppalaisen organisaation yhteistyönä: FrauenComputerZentrumBerlin e.v. (FCZB) Saksasta, Pirkanmaan muotoilu- ja taideteollisuusyhdistys Modus ry Suomesta, Media Partners SRL Romaniasta ja Tartu Oskar Lutsu nimeline Linnaramautokogu (Tarton kaupunginkirjasto) Virosta. Nämä organisaatiot työskentelevät yhdessä suunnitellen ja testaten innovatiivista opetusohjelmaa.

Partnerit luovat oppimateriaaleja joilla kehitetään digitaitojen kouluttajien pätevyyksiä. Keskiössä ovat ammatilliset koulutukset, jotka huomioivat osallistujien sukupuolen ja muun monimuotoisuuden. Tulokset julkaistaan avoimina oppimateriaaleina (OER). Tarjoamme verkkokoulutusmateriaaleja IT-koulutuksiin, jotka huomioivat monimuotoisuuden periaatteet. Lisäksi saatavilla on kouluttajan käsikirja ja digitaaliset osaamismerkit oppimisen tunnistamiseen.

Toivomme, että paikalliset tapahtumat ja kurssit ja projektin verkkonäkyvyys yhdessä muodostavat yhteisön joka voi levittää tuloksia yhä laajemmalle, ja vaikuttaa IT- kouluttajien asenteisiin mm. sosiaalisen median keskustelujen kautta. Hanke uudistaa alaa ja edistää vanhojen stereotypioiden ja perinteiden murtumista digitaalisten taitojen opetuksessa. Projektin pitkäaikainen tavoite on edistää digitaalisten kuilujen poistamista Euroopassa, sekä lisätä digitaalisia taitoja ja tarjota monimuotoisuutta korostavia kursseja haavoittuville ryhmille. Kaikki projektin tulokset ovat ilmaiseksi käytettävissä kaikille kiinnostuneille ja ne ovat saatavilla viidellä kielellä (englanti, saksa, suomi, viro ja romania).

Cluj-Napocan tapaamisessa partnerit keskustelivat projektin tilanteesta, jossa nyt on meneillään oppimateriaalien testausvaihe, ja analysoivat jo saatuja palautteita, ja laativat aikataulun seuraaville työvaiheille, jotka sisältävät mm: verkkomateriaalien parantamisen palautteen pohjalta, lopullisten versioiden laatimista, oppimisen validointityökalujen täydentämistä ja tiedotuksen jatkotoimia. Seuraava projektitapaaminen järjestetään syyskuussa Viron Tartossa, joka on vuoden 2024 Euroopan kulttuuripääkaupunki.

Lisätietoja EQUALDIGITAL-projektista on saatavilla projektin verkkosivustolla https://equaldigital.info sekä sosiaalisen median alustoilla @Equaldigital Facebookissa ja @equal_digital Instagramissa, sekä LinkedIn’issä.

Projektia rahoittaa Euroopan unionin Erasmus+ -ohjelma.

Moduksen jäsenten postitaidetta esillä Tartossa

Vuonna 2022 Vapriikin Postimuseossa esillä ollut Modus ry:n Mail art re-design on parhaillaan esillä Tarton kaupunginkirjastossa (Tartu Oskar Lutsu nimeline linnaraamatukogu). Ajankohta tuskin voisi olla parempi, sillä Tampereen ystävyyskaupunkinakin tunnettu Tartto on yksi tämän vuoden Euroopan kulttuuripääkaupungeista.

Maaliskuun puoleen väliin asti esillä ole näyttely on saanut Tartossa nimekseen Taaskasutav ja -disainiv Mail Art, mikä tarkoittaa kierrätettyä ja muotoiltua postitaidetta. Näyttelyssä Modus ry:n taiteilijat olivat luoneet ennakkoluulottomasti postitaidetta uusista, ehkä jopa epätavallisista materiaaleista kuten esimerkiksi nahka, kierrätetty farkkukangas, kirjontalangat, villa, vanhat suomalaiset kolikot ja peurankarva. Näyttelyssä on mukana 15 Modus ry:n jäsentä: Sofia Danskain, Behnaz Fazelian, Anni Jokinen, Anu Kirkinen, Elina Korri, Saija Lehtonen, Kirke Muhonen, Sirpa Mörsky, Pauliina Parjanen, Birgit Pyykkö, Laura Saarivuori-Eskola, Marika Viskari, Jana Vyborna-Turunen ja Johanna Österman.

Kuva: Tartu Oskar Lutsu nimeline linnaraamatukogu

 

Tervetuloa viettämään Arkkitehtuurin ja muotoilun päiviä Finlaysonin Vooninkiin 2.-3.2.2024

Finlaysonin vanhaan tehdassaliin Vooninkiin rakentuu tämän viikon perjantaina ja lauantaina yhteisöllinen tilataideteos pahvilaatikoista, valoista ja kankaista tilataiteilija Laura Nikkisen ja Arkkitehtuurikoulu Tiilin ohjaajien opastuksella.

Samoissa tiloissa voit tutustua VR-lasein Pirkanmaan muotoilu- ja taideteollisuusyhdistys Modus ry:n virtuaaligallerian koeversioon, jonka kehitystyötä Operaatio Pirkanmaa tukee.

Perjantaina 2.2 klo 14-18 on mahdollisuus ottaa osaa tilataideteoksen rakentelupajaan.Toivotamme tervetulleeksi kaikenikäiset rakentelijat!

Lauantaina 3.2. klo 14-20 tilataideteos ympäristöineen avautuu moniaistilliseksi, seikkailtavaksi ja läpikuljettavaksi tilataidenäyttelyksi, jota voi vapaasti tutkia, aistia ja kokea.

Tapahtumaa juhlistetaan näyttelypäivän iltana lauantaina 3.2. klo 18-20, jonka yhteydessä Aavakaiku tulkitsee teoksen tunnelmia erilaisin elektronisin ja akustisin äänimaisemin. 

Osoite: Väinö Linnan aukio 13, 1. krs

FB: https://www.facebook.com/events/393464789745689/

Järjestäjä TAD ry yhteistyössä Finlaysonin alue & Modus ry.

Tapahtumaa tukee PA-Hu Oy ja Sähkösuunnittelijat NSS ry

Tapahtuma on osa valtakunnallisia Arkkitehtuurin ja muotoilun päiviä sekä Pirkanmaan kuntien yhteistä lastenkulttuurifestivaalia, Pirkkasia.

Modus ry jälleen mukana Suomen Kädentaidot -messuilla

Pirkanmaan muotoilu- ja taodeteollisuusyhdistys Modus ry jatkaa tänäkin vuonna antoisaa yhteistyötä Suomen Kädentaidot -messujen kanssa. Messujen tämänvuotinen teema “yhteisöllisyys” innosti Modus ry:n jäseniä työskentelemään pareittain sovittaen yhteen käyttämiään materiaaleja, erilaisia tekniikoita ja taiteilijan luovuutta. Yhteistyön tuloksena syntyi kokonaisuuksia, joista voi aistia esimerkiksi sci-fiä, historiaa, oopperaa ja konserttitunnelmaa. Pienoisnäyttely “Ensi-ilta” on nähtävillä messuosastolla E 54 messujen aukiolojen ajan 17. -19. marraskuuta.

Mukana:

Aija Lundhal & Sirpa Mörsky – Tähtihetki
Anette Ahokas & Birgit Pyykkö – Gilda
Elina Korri & Laura Saarivuori-Eskola – Upcycling warrior

Tulossa: Muotoilun iltapäivä ja Uudenlainen-näyttely

Modus ry on järjestänyt yhteistyössä DesignOnTampere ry:n kanssa vuosittaista Muotoilun iltapäivää jo vuodesta 2015 ja viime vuosina tapahtumasta on tullut oleellinen osa TAD Weekin ohjemistoa. Tässä muotoilun parissa työskenteleville ja opiskeleville suunattussa miniseminaarissa kolme ajankohtaista ammattilaista jakavat kokemuksiaan ja näkemyksiään muotoilun eri saralta.

Tänä vuonna Muotoilun iltapäivä järjestetään keskiviikkona 4. lokakuuta kello 13-16 Werstaan auditoriossa, lähellä monia muita TAD Weekin tapahtumia ja näyttelyitä. Tänä vuonna tapahtumassa puhuvat taiteen tohtori, erikoistutkija, Moduksen jäsen Tiina Kymäläinen, Fashion Finlandin toiminnanjohtaja ja päätoimittaja Jani Niipola ja Think Todayn perustaja, kiertotalouden pioneeri ja suunnittelija Susanne Hamari.

Lisäksi Modus ry nostaa esiin tämän päivän muotoilua tapahtumaviikolla esillä olevan Uudenlainen-näyttelyn myötä. Näyttely keskittyy uusiomateriaalien käytön ympärille, joka on myös yksi merkittävä osa-alue yhdistyksen kestävän kehityksen strategiassa. Käyttämällä erilaisia uusiomateriaaleja taiteessa, voidaan kuluttajia herätellä miettimään omia kulutustottumuksiaan kohti kestävämpiä valintoja. Uudenlainen-näyttely korostaa hylättyjen ja käyttökelvottomien materiaalien arvoa ja herättää samalla keskustelua siitä, mikä itse asiassa on arvokasta. Taide ei vaadi uusia materiaaleja ja rahaa vaan luovuuden ja osaamisen myötä taiteella voi olla hyvinkin pieni hiilijalanjälki.

Uudenlainen-näyttely on avoinna:
29.9.-8.10.
ma-pe klo 12-18, la-su klo 12-16
TR5, Väinö Linnan aukio 15, 4 krs

 

Modus ry:n toimisto suljettu heinäkuun ajan

Toimistomme on heinäkuun ajan suljettu ja väkemme viettää ansaittua kesälomaa. Tuona aikana luemme kuitenkin sähköposteja epäsäännöllisen säännöllisesti. Palaamme työn äären jälleen 1.8.2023.
.
FAA-puoti Modus design shop Finlaysonin Art Arealla palvelee asiakkaita myös heinäkuussa keskiviikosta sunnuntaihin ja Vapaus-näyttelymme Helsingin CraftCornerissa Eteläesplanadilla on esillä 30.7. saakka.
.
Kiitos kaikille jäsenillemme, tukijoillemme, yhteistyökumppaneillemme ja seuraajillemme kuluneesta ja tapahtumarikkaasta keväästä.
.
Aurinkoista kesää! 

Vapaus-näyttely nyt Helsingissä!

Keväällä Tampereella esillä ollut Pirkanmaan muotoilee VIII – Vapaus näyttely on heinäkuun ajan esillä Helsingissä. Vapaus on järjestyksessään jo kahdeksas osa vuonna 2005 alkanutta Pirkanmaa muotoilee -näyttelysarjaa, joka nostaa nyt esiin pirkanmaalaisia muotoilijoita ja taidekäsityöläisiä myös Helsingissä.

Näyttelyn haku oli avoinna syksyllä 2022 kaikille Pirkanmaan muotoilu- ja taideteollisuusyhdistys Modus ry:n jäsenille. Näyttelyn teeman mukaisesti yhdistyksen jäsenet haastettiinkin tulkitsemaan aihetta vapaasti, juuri itselle sopivalla tavalla, oman elämänsä lähtökohdista omaa taidettaan ja työskentelytekniikoita kunnioittaen. Näyttelyteoksiin käytettäviä materiaaleja tai teosten kokoa ei rajattu millään tavoin. Näyttelyn valintatoimikuntaan kuuluivat tekstiilitaiteilija Aino Kajaniemi, Suomen käsityön museon intendentti Mikko Oikari sekä kuvataiteilija Tiina Pyykkinen.

Vapaus-näyttely on esillä 1. -30. heinäkuuta Taito Galleria CrafCornerissa osoitteessa Eteläesplanadi 4 ma-pe 10-18, la 10-17 ja su 12-17. Mukana näyttelyssä ovat Merianne Nebo, Aila Salminen, Pirjo Talvio-Pasanen, Kirke Muhonen, Marika Viskari, Laura Saarivuori-Eskola, Venla Varjus, Anu Kirkinen, Jana Vyborna-Turunen, Elina Korri, Niina Hiltunen, Sirpa Mörsky, Giovanna Incerti, Silja Merikallio ja Jutta Luhtinen.

 

FAA-puoti Modus Design Shop Finlayson Art Arealla

Modus ry on tänä vuonna ensimmäistä kertaa mukana Finlayson Art Areallaa, kun FAA-puoti Modus Design Shop aukeaa liikekeskus Siperiassa perjantaina 16. kesäkuuta samanaikaisesti muiden FAA-kohteiden kanssa. FAA-puoti Modus Design Shop sijaitsee entisessä Juveneksen tilassa lähellä Aamulehden toimituksen sisäänkäyntiä ja se on avoinna 16.6.-20.8. ke-pe klo 11-18, la-su klo 12-18. Tervetuloa!

Anette Ahokas Design
EKORU
Hembula Design
Niina Hiltunen
Huihui
Humbugi Accessories
IncertiMomenti
Japedesign
Reetta Kaura – uniikit asusteet
Koruseppä Anu Kirkinen
Saija Lehtonen Design
Silja Merikallio
Nokuro design
Birgit Pyykkö Design
Aila Salminen
Sirpa Cowell
Venla Varjus
Visuvi-huivit

Modus Market tulee taas Tallipihalle!

Modus Marketissa 17. ja 18. kesäkuuta kello 11-16 muotoilijat ja taidekäsityöläiset myyvät ja esittelevät osaamistaan. Myynnissä on esimerkiksi uniikkia taidekäsityötä sekä piensarjoja, kuten koruja, vaatteita, laukkuja sekä keramiikkaesineitä.

Tervetuloa tekemään ihania kesäostoksia ja nauttimaan Tallipihan ainutlaatuisesta tunnelmasta sekä  musiikkiesityksistä. Tapahtuman järjestää Pirkanmaan muotoilu- ja taideteollisuusyhdistys Modus ry yhteistyössä Tallipihan kanssa. Vapaa pääsy!

Esiintymässä:

La 17.6.

Hyvänmielen ukulelebändi Go Go Pops klo 12-15 (3 x 30 min).

Naiskuoro Kupliva klo 14.30-14.50

Lempikuoro klo 15.15-15.35

Su 18.6.

Melodista popmusiikkia aina 60-luvulta nykypäivään: JetCo Duo klo 13 ja 15 (n. 45 min setit).

 

Mukana myymässä:

Anette Ahokas design

Aila Salminen

Koruseppä Anu Kirkinen

BehDesign

Birgit Pyykkö Design

EKORU

Katariina Kirves

More Joy oy

Nea Design

Nokuro Design

Pauliina Parjanen

Pirjo Talvio-Pasanen

These Hands

.
Naiskuoro Kupliva esiintyy Modus Marketin yhteydessä lauantaina 17. kesäkuuta klo 14.30-14.50