WOOL

Kuvat: Henrietta Lehtonen
Kuvat: Henrietta Lehtonen

WOOL WORKS -näyttely oli yhdeksän pirkanmaalaisen ja kymmenen walesilaisen muotoiljan kansainvälinen yhteisnäyttely syksyllä 2019 . Näyttely toteutettiin yhteistyössä walesilaisen taiteilijaryhmän MaP:n (Makers and Practitioners) kanssa. 

Tämä jurytetty näyttely nätiin ensimmäisenä Cardiffin Craft in Bay -galleriassa Walesissa syksyllä 2019 (28. syyskuuta – 10. marraskuuta). Tapahtuman ajankohtaan osui Isossa-Britanniassa suosittu villaviikko (wool week). Kevätkaudella 2020 näyttely jatkoi Suomessa Tampereelle ja Helsinkiin. Se oli esillä Helsingissä Craft Cornerissa tammi-helmikuussa ja maaliskuussa Tampereella Finlaysonin Voonigissa, missä se ehti olla muutaman päivän avoinna osana Pirkanmaa muotoiee VII -näyttelykokonaisuutta, ennen kuin koronapandemia sulki paikat koko maassa. 

Lokakuussa 2019 brittiläinen Craft Magazine valitsi Wool Works -näyttelyn yhdeksi kuukauden parhaista taidekäsityön näyttelyistä koko Isossa-Britanniassa.

Näyttelyn tavoitteena oli kulttuurien välinen vuoropuhelu materiaalista, näyttelyn teemasta  ja käsityötaiteesta yleisemmälläkin tasolla. Vaikka näyttelyn teemana on villa, se ei rajoittanut materiaalin käyttöä vaan osallistuvat muotoilijat olivat saaneet lähestyä aihetta laaja-alaisesti omien materiaaliensa kautta. Näyttelyssä nähtiinkin laaja kirjo erilaisia materiaaleja. Varsinaisen villan lisäksi näyttelyssä tullaan näkemään muun muassa lasia, metallisia neulepuikkoja, kissankarvoja ja kalansuomuja. Näyttely nostikin esiin nykyajan rohkeat käsityömuotoilijat, jotka eivät pelkää tarttua innovatiivisesti uusiin materiaaleihin. 

Moduksessa mukana Woolissa ovat:

lasitaiteilija Henni Eliala
sisustus- ja tekstiilisuunnittelija Johanna Hernesniemi
tekstiilitaiteilija Niina Hiltunen
korutaiteilija Mirka Laine
korutaiteilija, tekstiilimuotoilija Saija Lehtonen
vaatesuunnittelija Sirpa Mörsky
kenkäsuunnittelija Merianne Nebo
koru- ja esinemuotoilija Kukka Rantanen
korutaiteilija, metalliartesaani Laura Saarivuori-Eskola