Työpajaviikko 2021

Modus ry järjestää joulukuussa Museoviraston tukemia työpajoja, joissa keskitytään erityisesti vanhan korjaamiseen, kierrätysmateriaalien käyttöön ja käsityötaitojen ylläpitämiseen. Työpajat järjestetään NYTdesign pop up -kaupan työpajatilassa Finlaysonin Voonigissa (Väinö Linnan aukio 13) ja ne ovat osallistujille maksuttomia.

Non stop -periaatteella toimiviin pajoihin ei tarvitse varausta, niihin pääsee mukaan niin kauan kun työpajassa on tilaa. Ruuhkan sattuessa vuoroaan voi joutua odottamaan hetken aikaa, jotta pystymme huolehtimaan riittävistä turvaväleistä. 16-vuotta täyttäneiltä osallistujilta edellytämme voimassaolevaa koronapassia.

sunnuntaina 5. joulukuuta kello 14.00 – 16.30
Parsintapaja

Tule paikkamaan vanhat lempisukkasi tai opettelemaan parsimista muuten vaan. Parsimistekniikka sopii hyvin esimerkiksi kantapään reikiin ja parsimalla villasukkien käyttöikä pidentyy vuosilla. Työpajaa ohjaa Titta Eräniitty.

 

tiistaina 7. joulukuuta 15.00 – 17.30
Vitreografiikan paja

Työpajassa painetaan printtejä kaiverretuilla lasilevyillä kierrätyspahville. Tule ja ihastu tähän Suomessa vielä melko tuntemattomaan tekniikkaan. Työpajaa ohjaa Hembulan Henni Eliala.

 

keskiviikkona 8. joulukuuta 17 -19.30
Kudontaa sylikangaspuilla

Onko kaappeihisi jäänyt lankakerän loppuja tai muuta jämätekstiilimateriaalia? Mietityttääkö, miten hyödyntää niitä? Tule kokeilemaan luovaa kudontaa keveillä sylikangaspuilla ja tee vaikka joulukortti kutomastasi kankaasta! Voit testata sylikangaspuita myös pajasta löytyvillä kierrätyslangoilla. Työpajaa ohjaa Strömsöstäkin tuttu tekstiilisuunnittelija ja -taiteilija Niina Hiltunen.

 

torstaina 9. joulukuuta kello 15 -17.30
Heijastinpaja

Työpajassa valmistetaan kierrätetystä parkkinahasta ja heijastinkankaasta roikkuva heijastin. Työpajaa ohjaa Humbugin Anni Jokinen.

 

perjantaina 10. joulukuuta 15 – 17.30
Joulukoristeita ja asusteita kierrätyskankaista

Työpajassa valmistetaan joulukoristeita ja pieniä asusteita kierrätyskankaista hyödyntäen niitä pienempiäkin kankaan paloja ja leikkuusta jääneitä paloja. Voit halutessasi tuoda myös omia kierrätyskankaita mukanasi. Työpajaa ohjaa Aana Ilonan Annina Laakso.

 

maanantai 13. joulukuuta kello 15. -17.30
Kokeile kinnasneulatekniikkaa

Työpajassa testataan perinteistä kinnasneulatekniikkaa. Työpajassa voidaan valmistaa esimerkiksi lahjanauhaksi tai rannekoruksi sopivan suoran nauhan tekoa tai kestävän kehityksen mukainen “vanulapun korvike” meikinpoistolappu. Voit ottaa mukaan omia lankojasi tai kokeilla tekniikkaa työpajasta löytyvillä kierrätyslangoilla. Työpajaa ohjaa Saija Lehtonen.

Lue lisää Elävän perinnön kansallisesta luettelosta

 

keskiviikkona 15. joulukuuta klo 17 -19.30
Korttikirjontapaja

Korttikirjontatyöpajassa voit tehdä omat joulukortit kirjomalla perinteisiä suomalaisia kuvioita suoraan pahviselle, valmiiksi rei’itetylle korttipohjalle. Työpajaa ohjaa Saija Lehtonen.

 

torstaina 16. joulukuuta kello 15 -17.30
Uusia koruja vanhoista materiaaleista

Työpajassa valmistamme koruja yhdessä joko omista tai työpajasta löytyvistä kierrätysmateriaaleista. Työpajassa voidaan myös korjata tai muokata vanhoja koruja: ehkäpä rikkinäisestä korusta tai vanhasta ranneketjusta syntyykin jotain ihan uutta! Voit ottaa mukaan omia materiaalejasi: pajassa on käytössä työkaluja, ketjuja, korvakorukoukkuja, lenkkejä, metallilankoja jne. Työpajaa ohjaa EKORUn Laura Saarivuori-Eskola.

 

perjantaina 17. joulukuuta 15 -17.30
Koristele tai korjaa farkkupaikalla

Työpajassa valmistetaan koristeluun tai vaatteiden korjaukseen sopivia kuviopaikkoja, ja samalla pidennetään suosikkivaatteiden elinikää. Kuviopaikan voi suunnitella itse tai käyttää valmiita malleja. Työpajaa ohjaa MEAn Elina Korri.