Muotoilun iltapäivä 5. lokakuuta

Vuosittaisessa, jo kahdeksatta kertaa järjestettävässä Muotoilun iltapäivä -seminaarissa alan ammattilaista jakavat kokemuksiaan ja näkemyksiään muotoilun eri saralta. Finlaysonin alueella Werstaan auditoriossa ja puhumassa ovat valokuvaaja, kuraattori ja Lokal Helsingin perustaja Katja Hagelstam, sisustusarkkitehti, Iskun muotoilujohtaja Antti Olin, laukkusuunnittelija ja taidekäsityöläinen Birgit Pyykkö sekä tekstiilisuunnittelun professori, taiteellinen johtaja Maarit Salolainen.

Antti Olin on sisustusarkkitehti ja muotoilija, hän työskentelee Isku konsernin muotoilu- ja brändi johtajana. Iskulla oman suunnittelun ohella Antin vastuulla ovat laajat freelancermuotoilijaverkostot sekä lukuisat yhteisprojektit alan opiskelijoiden kanssa. Hänet on myös vastikään nimetty Suomen muotoilusäätiön/Design Foundation Finlandin
hallituksen puheenjohtajaksi. Tässäkin toimessa sillan rakentaminen muotoiluosaajien sekä valmistavan teollisuuden välillä on hänen missionsa.

Birgit Pyykön polku nahan parissa on kiemurrellut yli kolmekymmentä vuotta. Siitä noin kaksikolmannesta laukkuja suunnitellen ja valmistaen. “Pitkän urani aikana on ollut liitoja ja lässähdyksiä. Melkoisten kantojen yli on kavuttu ja kiviä kierretty mutta innolla uusiin haasteisiin tarttuen on eteenpäin kipitetty. Jokunen palkinto on matkan varrella kopattu ja yhteistyöstä ja ihmisistä iloittu. Tällä polulla matka jatkuu!”

Maarit Salolainen on tekstiilisuunnittelun professori, Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun Fashion, Clothing and Textile Design Major (FaCT) pääaineen johtaja, sekä kansainvälinen ja monipuolinen muotoilu- ja tekstiilialan ammattilainen. Hän työskentelee aktiivisesti tuodakseen tekstiiliosaamista monialaisiin toimintaympäristöihin. Vuodesta 2003 lähtien Salolainen on kehittänyt tekstiili- ja pintasuunnittelun ja kokoelmasuunnittelun yliopisto-opetusta Aalto-yliopistossa, keskittyen studiopedagogiikan uudistamiseen ja tekstiiliosaamisen linkittämiseen muodin opetukseen. Osa-aikaisen professuurinsa lisäksi Maarit Salolainen toimii taiteellisena johtajana ja tekstiilisuunnittelijana koti- ja ulkomaisissa tekstiilialan yrityksissä. Muotoilun iltapäivässä Maarit Salolainen puhuu juuri julkaistun Interwoven-kirjan tiimoilta tekstiileistä ja kudotuista kankaista, kertoo tarinoita tekstiilien kiehtovasta, ihmiskunnan kehitykseen kietoutuvasta historiasta, ja avaa niiden monialaisia mahdollisuuksia.

Katja Hagelstam on työskennellyt yli kolmenkymmenen vuoden ajan valokuvaajana, kuvaten yli satatuhatta taideteosta museoissa, kartanoissa ja yksityiskodeissa. Kuvatessaan hän oivalsi, että juuri ainutlaatuinen, käsin valmistettu taide ja design lisää arvoa päivittäiseen elämäämme. Katja Hagelstam perusti Lokalin ajatuksenaan luoda kodinomainen, kutsuva tila, jossa voi esitellä suomalaisia taiteilijoita ja suunnittelijoita; tuoda heidän työtään näkyväksi ja saataville, niin paikallisesti kuin kansainvälisestikin. Kymmenen ensimmäisen toimintavuotensa aikana Lokalissa on ollut esillä lähes 90 näyttelyä. Lokal palkittiin vuoden Designteko -palkinnolla vuonna 2015 ja Muotoilun valtionpalkinnolla vuonna 2017. Vuosien aikana Katja on kutsuttu myös kuratoimaan lukuisia näyttelyitä eri tahoille Suomessa ja ulkomailla.

Muotoilun iltapäivä -seminaari on suunnattu kaikille muotoilun ja käsityötaiteen parissa työskenteleville ja opiskeleville tai alasta muuten kiinnostuneille henkilöille. Tapahtuma on osa TAD-viikon virallista ohjelmaa ja sen järjestävät yhteistyössä Pirkanmaan muotoilu- ja taideteollisuusyhdistys Modus ry sekä DesignOnTampere ry.

Muistathan ilmoittautua tapahtumaan 4. lokakuuta mennessä muotoiluniltapaiva@gmail.com

Tapahtuma Facebookissa

Vuonna 2022 Muotoilun iltapäivässä puhuvat Antti Olin, Maarit Salolainen, Katja Hagelstam ja Birgit Pyykkö. Tapahtuma järjestetään Finlaysonilla keskiviikkona 5. lokakuuta.