Menovinkki: Unohdetun taiteilijapariskunnan tuotanto esillä Serlachius-museoissa Mäntässä

Olli ja Bucklan – Ehrströmien elämä ja taide 
26.1.2019–12.1.2020 Serlachius-museot Gösta ja Gustaf

Serlachius-museoissa avautuva suurnäyttely kertoo lahjakkaista, mutta unohduksiin painuneesta taiteilijoista, Olga Gummerus-Ehrströmistä ja Eric O. W. Ehrströmistä. Näyttely kertoo pariskunnan taiteesta ja elämästä laajemmin kuin koskaan aiemmin.

Näyttely on esillä kahdessa museossa. Serlachius-museo Gustafissa nähdään Eric O. W. Ehrströmin tuotantoa ja luonnoksia sekä pariskunnan elämää ja yhteisiä projekteja. Taidemuseo Göstassa on puolestaan esillä Olga Gummerus-Ehrströmin teoksia, joista useimmat eivät ole olleet koskaan aiemmin julkisesti esillä.

Olga Gummerus-Ehrström oli opiskellut Suomen ja Pariisin taidekouluissa ja hänen lahjakkuutensa tunnustettiin jo nuorena. Hän osallistui muutamiin näyttelyihin yksittäisillä teoksilla käyttäen ajoittain lempinimeään Olli, jonka vuoksi häntä erehdyttiin luulemaan mieheksi. Tavattunaan Eric O. W. Ehrströmin ja mentyään tämän kanssa naimisiin hän toimi miehensä työparina tämän projekteissa ja luopui paljolti omasta taidemaalarin urastaan.

Eric O. W. Ehrström (Bucklan), joka halusi nuorena taidemaalariksi, löysi Akseli Gallen-Kallelan opissa Ruoveden Kalelassa tiensä graafikoksi sekä taideteollisuuden ja taidekäsityön pariin. Hän suunnitteli ja toteutti erilaisia yksityiskohtia ja koristeaiheita arkkitehtitoimisto Gesellius-Lindgren-Saarisen suunnittelemiin jugend-rakennuksiin. Taiteilijana hän oli hyvin monipuolinen: hän osasi metallin pakotuksen, siselöinnin sekä emali- ja jalokivisepän työt; suunnitteli ja teki lasi- ja freskomaalauksia sekä grafiikkaa, heraldiikkaa, astioita ja tekstiilejä; kirjoitti ja kuvitti kirjoja, piirsi ja maalasi. Hän suunnitteli myös Suomeen syksyllä 1918 jälkeen valitun kuninkaan kruunun, josta myöhemmin tehty malli on esillä näyttelyssä.

Ehrström-kokoelmaa on tutkittu ja esitelty vuosikymmenien saatossa hyvin vähän, edellisen kerran 1970-luvulla. 2010-luvulla alkaneen ja vuosia kestäneen luettelointi- ja tutkimustyön tuloksena kokoelma on saatu sähköisiin arkistojärjestelmiin ja sitä kautta tutkijoiden käyttöön.

Kokoelman luetteloinut Serlachius-museoiden tutkija Helena Hänninen on kuratoinut nyt avautuvan näyttelyn yhdessä Visavuoren museonjohtajan Pälvi Myllylän kanssa. Myllylä on perehtynyt erityisesti Olga Gummerus-Ehrströmin taiteeseen.


Lisää aiheesta: http://www.serlachius.fi/fi/nayttelyt/62-olli-ja-bucklan/


Kuva: Serlachius-museot / Teemu Källi