Modus ry:n virtuaaligalleria

Ajatus yhdistyksen omasta virtuaaligalleriasta syntyi vuonna 2023 ArtWin-hankkeen myötä, jossa oltiin syvennytty muun muassa XR/3D -teknologioihin. Heti tuolloin yhdistyksessä ymmärrettiin, että virtuaaligalleria lisäisi pirkanmaalaisen muotoilun ja taidekäsityön taiteellista näkyvyyttä, saavutettavuutta ja liiketoimintaa. Sitä voidaan tulevaisuudessa käyttää myös kansainvälisen verkostoitumisen, kuratoinnin, näyttelytoiminnan ja vientiliiketoiminnan välineenä. Lisäksi virtuaaligalleria on teknologisesti nykyaikainen ratkaisu, joka ei vaadi onnistuakseen suuria laitehankintoja. Jo muutamilla virtuaalilaseilla virtuaaligalleriaa pääsee esittelemään hyvin helposti yleisölle. Virtuaaligalleria tarjoaakin uuden, helposti saavutettavan ja nykyaikaisen tavan kokea taidetta ja kulttuuria, kun kokonaisen näyttelyn voi viedä vain virtuaalilasien avulla paikasta toiseen.

Virtuaaligallerian alustan, siihen liittyvien kuvaus- ja ohjelmointiprosessien ja XR-teknologioiden hiominen ovat kehityskohde, jossa rahoitusta tarvitaan niin yhdistyksen omaan työskentelyyn, jäsenistön osallistamiseen kuin asiaan perehtyneen graafikon palkkaukseen tai graafisen työn hankkimiseen ostopalveluna. Moska käsityötaiteen teokset ovat usein kolmiuloitteisempia kuin esimerkiksi maalaukset, vaatii jokainen virtuaaligalleriaan esille tuleva teos satoja kuvia ja tietokonekäsittelyä ennen kuin teoksen voi laittaa esille itse galleriaan. Monesti myös erilaiset pintamateriaalit ja kiiltävyysasteet tuovat haasteita. Tähän käytännön kehitystyöhön Modus ry sai vuodeksi 2024 avustuksen Operaatio Pirkanmaalta.

Virtuaaligalleriaan on saatu kuvattua huhtikuuhun 2024 mennessä noin kymmenen jäsenen työ sekä luotua myös itse virtuaalinen näyttelytila. Huhtikuussa 2024 virtuaaligalleriaa esiteltiin yleisölle Pirkanmaan Taidesuunnistus -tapahtuman yhteydessä kahtien virtuaalilasien avulla, jolloin siihen tutustui yli sata asiasta kiinnostunutta ihmistä.

Loppukevään ja kesäkauden tavoitteena on muun muassa pohtia, miten jo olemassa olevien teosten terävyyttä voi parantaa entuudestaan käytettävän teknologian avulla sekä tuoda galleriaan lisää teoksia. Syksyllä 2024 virtuaaligalleriaa esitellään yhdistykselle Galleriaviikon yhteydessä. ja koska virtuaalilasit ovat helposti liikuteltavissa, ties vaikka monissa muissakin paikoissa.

Operaatio Pirkanmaa rahoittaa kehitystyötä vuonna 2024.