Markku Piri

Muotoilija, taiteilija, toimitusjohtaja Entusiasmo Oy

Markku Piri (kuva: Heikki Tuuli)

Markku Piri on 2018 Suomen Kulttuurirahaston Suurpalkinnolla, 2017 Pro Finlandia mitalilla ja 1986 Valtion muotoilupalkinnolla palkittu muotoilija ja taiteilija, joka myös luennoi ja kirjoittaa mielellään.

Laaja kokemus muotoilusta ja poikkitaiteellisista projekteista ja näyttelyistä Suomessa, USA:ssa, Japanissa, Saksassa, Italiassa, Portugalissa, Espanjassa, Ruotsissa. Materiaalina kodintekstiilit, lasitaide ja taidelasi, keramiikkalaatat, keramiikkaesineet, miesten paidat ja kengät; näyttelysuunnittelu mm. Helsingin kaupunginmuseo ja Valkeakosken kaupunginmuseo; useiden messuosastojen ja neljän ravintolan sisustuksen suunnittelu.

Kulttuuritoimijana yli 40 konsertin tuotanto, Huittisten Wanhan Pappila saneeraus perinteisin menetelmin loisteliaaseen kuntoon. Yleisurheilun EM ja MM -kilpailujen visuaalinen suunnittelu, Helsinki 2000 -kulttuuripääkaupunki -ilmeen suunnittelu. Teatteripuvustuksia ja lavastuksia mm. Karita Mattilalle. Kymmeniä soolonäyttelyitä, joista 7 kutsuttuina museoissa Suomessa ja ulkomailla. Kuvataiteilijana serigrafioita ja maalauksia kokoelmissa ympäri maailman.

Näyttelykiertue Italiassa 2017–2018 kattoi Italian kulttuurin kolme ydinaluetta, ja keräsi vajaan vuoden aikana noin 70 000 katsojaa. Kiertue alkoi Firenzen Palazzo Medici Riccardista, jatkui Roomaan Villa Borghesen alaisen Museo Carlo Bilottiin ja päätyi Venetsiaan, ensimmäisenä suomalaisen taiteilijan näyttelynä maailmankuulussa Muranon lasimuseossa. Kiertueen lanseeraus Firenzessä julkistui kuuden italialaisen tv-kanavan pääuutisissa, ja koko kiertueen mediapalaute sisältää noin 90 julkistunutta artikkelia ja ammattilaisblogia.

Kanttiininkuja 6 a 7, 13100 Hämeenlinna

markku.piri@piri-piri.fi

www.piri-piri.fi

Grafian ja Ornamon jäsen: https://www.finnishdesigners.fi/portfolio/markku.piri


Aikavyöhykkeet-lasiveistoksia, 2017
Auringonsäteet-vaasit, 2017
Auringonsäteet-vaasi, yksityiskohta
Arkaaisen sarjan lasiesineitä

Finlaysonin kodintekstiilimallisto 1984
Kivi- ja Hirsiaitta-kankaat, Eurokangas 2017

Anna Karenina, puvustus ja lavastus 2002

Karita Mattila, Fever-konsertti Tampere-Talossa, puvustus ja lavastus 2007