Mail Art re-designed ja Mail Art combined (2022)

Mail Art re-designed -näyttely oli esillä Tampereen Postimuseossa, Vapriikin museokeskuksen tiloissa 12.4. – 29.5.2022. Näyttelyssä Modus ry:n taiteilijat olivat luoneet ennakkoluulottomasti postitaidetta uusista, ehkä jopa epätavallisista materiaaleista. Samalla muotoilijat ja taidekäsityöläiset tuotiin heille aikaisemmin jokseenkin vieraan postitaiteen piiriin. Näyttelyssä esillä olevissa postitaidetöissä vain luovuus oli rajana ja esimerkiksi nahka, kierrätetty farkkukangas, kirjontalangat, villa, vanhat suomalaiset kolikot ja peurankarva taipuivat uniikeiksi, postitettaviksi taideteoksiksi. Näyttelyssä oli mukana yhteensä viidentoista Modus ry:n jäsenen töitä.

Syksyllä 2022 näyttely oli laajennettuna esillä TAD-viikon yhteydessä Finlaysonin Terdellä. Mail Art combined -näytteli esitteli myös postitaiteen perinteisempää osa-aluetta ja mukana on kansainvälisiä postitaideteoksia muun muassa Kreikasta, Italiasta, Saksasta, Espanjasta, Meksikosta ja Argentiinasta.

Keväällä 2022 Mail Art re-designed näyttely oli esillä Postimuseossa, Vapriikissa. Mukana oli teoksi 15 Modus ry:n jäseneltä.

Mitä on postitaide?

Perinteisesti postitaiteessa taiteilijat lähettävät toisilleen viestejä, pieniä taideteoksia, piirustuksia, kannanottoja ja kuvia ja kaikki kulkee postin kautta. Alun alkaen periaatteena oli, ettei lähetetty teos saanut olla arvokkaampi kuin kirjekuori, jossa teos kulki. Usein teos oli taiteilijan tekemä ja postimerkillä varustettu postikortti. Nykyisin sekä teoksissa sovelletaan laajemmin erilaisia materiaaleja ja lähestymistapoja että toimitustavassa voidaan hyödyntää myös nykytekniikan tuomia mahdollisuuksia.